Épületbontás - sitt elszállítás

Nem csak építünk, bontunk is!

Ezeken a területeken vállalunk megbízást :

• Budapest V. VII. kerület • Budapest III. kerület • Budakalász • Szentendre • Pomáz • Leányfalu • Tahitótfalu • Dunabogdány • Visegrád • Kisoroszi • Pócsmegyer • Surány • Horány • Szigetmonostor

Egy új otthon felépítése minden ember, s család életében egy új fejezet kezdetét jelenti, mellyel lezárhatjuk a múltat, s a jövőbeli céljainknak szentelhetjük életünk ezen fázisát. A múltat a hátunk mögött hagyjuk s lebontjuk azt, mely sokszor nem csak jelképes, hanem valódi elszakadást jelent a kötelékektől, mint például egy régi, elavult ház lebontása, s helyére egy új otthon felépítése.

épületbontási engedély beszerzésével

Bontási engedély


Azzal mindenki tisztában van, hogy egy új építésű családi házhoz számos engedélyt kell beszerezni, mielőtt a valódi munkálatok elkezdődhetnének, azonban azt már kevesebben tudják, hogy a bontási munkálatokhoz is szükséges úgynevezett bontási engedély igénylése az illetékes építésügyi hatóságtól, ám ezt sem minden esetben. Most röviden összefoglaljuk Önnek, hogy milyen adminisztrációs kötelességei lehetnek, ha épületbontásra kerül a sor, illetve bemutatjuk az épületbontás néhány fontosabb fázisát, egyéb lényeges tudnivalókat.  

A 312/2012. (XI. 8.) kormányrendelet értelmében az épületek bontása esetén, a munkálatokra épület bontási engedély igénylése kötelező, ha az adott épület a helyi építészeti örökségvédelem részét képzi, műemlékvédelem alatt áll, vagy ha olyan épületsorról van szó, ahol a házak össze vannak építve, mint például az ikerházak, sorházak, hiszen a kivitelezés érintheti a többi épület alapját, vagy tartószerkezetét. A bontási engedély kérelem benyújtása után az illetékes hatóság a csatolt dokumentumok vizsgálata, és helyszíni szemle megtartása után elbírálják a kérelmet 15 napon belül.

Szerencsére ma már otthonról, kényelmesen elindítható a folyamat interneten, ÉTDR-en keresztül, de akár a hagyományos, papír alapon is kérvényezheti a szükséges bontási engedély megadását.  Az igényléshez természetesen be kell nyújtani a kérvényt, illetve a szükséges műszaki dokumentációkat, továbbá nyilatkoznia kell arról, hogy nincs ellenérdekű ügyfél, ezért az érintett ügyfelektől be kell szerezni a fellebbezésről lemondó nyilatkozatot. A pontos leírást arra vonatkozóan, hogy milyen dokumentumokat kell csatolni az épület bontási engedély igénylésekor, azt a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 8. sz. mellékletében találhatja, illetve az ÉTDR rendszerben is bővebben tájékozódhat a bontási engedély kapcsán. Az épület bontási engedély kérelmet ezen a linken érheti el:
https://www.e-epites.hu/etdr/formanyomtatvanyok

Érdemes ugyanakkor szót ejteni a bontási kiviteli tervről is, melyet abban az esetben szükséges igényelni, ha a lebontásra ítélt épület homlokzatmagassága meghaladja az 5 métert és belső térfogata az 500 m³-t, vagy a terepszint alatti épület mélysége meghaladja a 1,5 métert. Ha az elbontandó építmény nem tartozik egyik felsorolt kategóriába se, akkor természetesen nem szükséges bontási engedély az illetékes hatóságoktól, szerencsére a családi házak többsége ebbe a csoportba tartozik.
A bontást követően is marad még néhány adminisztratív feladat, ugyanis az építtetőnek 15 napon belül közölnie kell az illetékes hatósággal az épületbontás befejezését.

Minden engedélyköteles épületbontás esetén úgynevezett bontási tervre van szükség, melynek elkészítése azonban már nem a megbízó feladata, ugyanis ezt a tervet a Magyar Építész Kamaránál jogosultsággal rendelkező építész tervező készíti el.

Ne feledjük ugyanakkor azt sem, hogy az épület bontási engedély kiváltásának anyagi vonzata is van, hiszen eljárási illeték fizetésre kötelez a hatóság. Az illeték meghatározásánál a lebontásra váró épület területe az irányadó. A bontandó építmény alapterülete 100 m2-ként 10 000 forint, vagy folyóméterenként 1000, vagy darabonként 10 000 forint.

épületbontás nagyobb volumenben is
Nagyobb volumenű épületbontás munkálatokban is számíthat ránk

Az épületbontás kezdete

Miután az illetékes építészeti hatóságok nem találtak semmilyen akadályt, és zöld utat adtak, azaz megjött a bontási engedély, akkor kezdődhet el a valódi munka. Az épületbontás, habár kétségkívül egyszerűbb munkafolyamat, mint az építkezés, mégis érdemes minden esetben professzionális vállalatokra bízni a feladatot, hiszen, ennek hiányában gyakran fordulhatnak elő plusz költségek, kontármunka, rosszabb esetben balesetek.

Az építőiparban mindent nagyon precíz és részletes tervezés előz meg, így természetesen ez az épületbontás folyamatára is érvényes kijelentés. Arról már korábban szó esett, hogy milyen típusú épület bontási engedély szükséges az egyes munkálatokhoz, azonban ezen túlmenően a tervezői fázis számos egyéb elemből áll össze. Így például fel kell mérni a szükséges eszközöket, járműveket, biztonságtechnikai intézkedéseket kell hozni a helyszíni szemlét követően, valamint nagyon fontos, hogy már a tervezési szakaszban számolni kell a sitt elszállítás problémakörével. Persze ez csak a jéghegy csúcsa, ennél sokkal összetettebb és árnyaltabb kihívásokkal kell szembenézni. 

Az épületbontás sok esetben akár egy nap alatt, de legfeljebb néhány nap alatt lezajlik. Ez egy gyors folyamat, ha valóban hozzáértő szakemberek végzi el, megfelelő felszereléssel és munkagépekkel. A munka első pillanatától kezdve elindul a sitt elszállítás előkészítése a szelektálással és összegyűjtéssel. 

így dolgozunk mi:


Vállalatunk munkatársai több éves, évtizedes szakmai tapasztalattal a hátuk mögött igyekeznek az ügyfeleink igényeit maximálisan kielégíteni minden egyes megbízatás alkalmával. Alapelveink között szerepel a pontos, precíz és megbízható munka, melyre garanciát is vállalunk. Ennek fényében tehát, munkatársaink az épületbontás első fázisaként egy helyszíni szemlét tartanak, ahol felmérik a különböző paramétereket, megállapítják, hogy miképp járhat Ön is a legjobban. A vizsgálat részeként az ügyféllel egyeztetve kiderítjük, hogy

  • szükséges-e a sitt elszállítása, azaz a bontási törmelék, hulladék eltávolítása az adott helyszínről. Ezen túlmenően felmérjük, hogy
  • van-e a helyszínen bárminemű veszélyes hulladék, mint például festékanyagok, fáradt olaj, azbeszt stb., mivel annak kezelése, szállítása más metódusokat igényel.

Ha nem szeretne az adminisztratív feladatokkal sem megbirkózni, igény szerint ebben is rendelkezésére állunk, és segítünk minden szükséges épület bontási engedély beszerzésében. 

Kapcsolatfelvétel

 

Vállalkozásunk előnyei közé tartozik, hogy, ha minket választ, akkor már röviddel a helyszíni szemle után kiderül, hogy milyen összeggel kell számolnia a munkálatok fejében, melybe már a sitt elszállítása is bekerül, így ezzel tulajdonképpen már jóval előre kalkulálhat, s nem utólagosan derül fény az anyagiakra.

Az épületbontás, akárcsak az építőipari munkák nagy többsége igen megterhelő lehet anyagilag, azonban cégünk folyamatosan törekszik arra, hogy olyan árajánlatokat tegyünk ügyfeleinknek, mellyel mindkét fél garantáltan jól jár. Minden épületbontás egyedi, így nincs fix árszabás,  ahhoz, hogy árajánlatot tudjunk tenni, mindenképp szükséges a helyszín felmérése, bontási terv elkészítése.  Az épület, építmény elhelyezkedése, mérete, környezete, valamint az építési anyagok mind-mind meghatározók az épületbontás módjára és az anyagiakra nézve.  Vannak szituációk, amikor kézi bontást alkalmazunk, de gyakori az is, hogy  a gépi bontás célszerűbb, illetve sokszor vegyes bontással tudjuk elérni a kívánt célt. Az építési törmelék felhasználási módja is meghatározó lehet, hiszen vannak elemek, melyek újrahasznosíthatók, ugyanakkor a sitt elszállítás problémáját is orvosolni kell.  

sitt elszállítás épületbontás esetén is
Az építési törmelék elszállítását sok esetben nem vállalják a kivitelezők, ám nálunk ez az alapszolgáltatások közé tartozik az épületbontás kivitelezésekor

Sitt elszállítás


Talán először sokan bele se gondolnak abba, hogy az épületbontás utáni törmelékkel kezdeni kell valamit, ami nem is csoda, hiszen ez végtére is egy sokadrangú dolog, ha az ember építkezésre, bontásra adja a fejét. Sok bosszúságot okozhat, ha a megbízott vállalkozás a munka befejeztével nem oldja meg a sitt elszállítás kérdését. Szerencsére, ha minket választ ezzel sem lesz problémája, ugyanis mi ezen a téren is igyekszünk ügyfeleink számára maradéktalan elégedettséget biztosítani. A megfelelő sitt elszállítás, lerakodás és tárolás nem csak megbízóinknak fontos, hanem nekünk is, hiszen a környezetvédelem érdekében is cselekszünk.

Sokan jelentéktelen dolognak vélhetik a sitt elszállítás feladatát, azonban szigorú törvényi szabályozások vonatkoznak erre, mellyel a legtöbben nincsenek tisztában.  Az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól a 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet határoz. Emellett speciális szituációt jelent a veszélyes hulladékok kezelése. Utóbbi esetében már a 225/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelet a hatályos rendelkezés. Az épületbontás során keletkező törmelék gyakran tartalmaz veszélyes anyagokat, mint például festékanyagok, oldószerek, szigetelőanyagok stb., melyek biztonságos tárolásáról elszállításáról törvény szerint gondoskodni kell. Nem kell azonban, hogy emiatt fájjon a feje, hiszen, ha minket választ, mi levesszük ezt a terhet a válláról. A sitt elszállítás, azon belül a veszélyes hulladék kezelése is alapszolgáltatásaink közé tartozik. 

Épületbontás Szolgáltatásunk megrendelése


Alkalmazottjaink természetesen az épületbontás teljes folyamatát ellenőrzött keretek között, nagyfokú hozzáértéssel, hatékonyan és gyorsan végzik. Legyen szó akár gépi földmunkáról, elektronikai feladatokról, építőelemek szétszedéséről, mi minden megrendelői igényt végrehajtunk, s még a sitt elszállítása is szolgáltatásaink közé tartozik, így Önnek nem kell külön törmelékszállító céggel egyeztetnie.  
Egyik fő vezérelvünk, hogy minden munkát úgy végzünk el, mintha azt saját magunknak csinálnánk. Mint, ahogy azt korábban már említettük, az árakat a helyszíni szemle után személyre szabottan állapítjuk meg, ám mindig igyekszünk kedvezményes, és megfizethető ajánlatokat tenni.
Ha bármilyen kérdése van, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, s vegye igénybe szolgáltatásainkat, legyen az építkezés, vagy épületbontás, munkatársaink készségesen állnak rendelkezésére.

Kapcsolatfelvétel

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!