Sitt elszállítás

2022. március 17.
1684
sitt elszállítás

Napjaink egyik legfontosabb témája a környezetvédelem és a fenntartható jövő, mely kérdéskörnek szerves része a hulladékgazdálkodás. A hulladékok egy speciális vállfaja az építési-bontási hulladék, más néven sitt, mely éves szinten kiemelkedő mennyiségben képződik hazánkban és az Európai Unió tagországaiban egyaránt. Az építési törmelék elszállítása, kezelése, újrahasznosítása emiatt kiemelt fontosságú.

Minden, amit a törmelék elszállítás kapcsán tudni érdemes


A sitt elszállítása tipikusan az épületbontás során felmerülő és megoldandó probléma, azonban a konstruktív jellegű munkálatok alkalmával is meglehetősen gyakran előfordul, hogy az építési törmelék elszállítása szükséges. Egyes kivitelezők szolgáltatásai közé nem tartozik a sitt elszállítás, hanem ennek megoldására más szolgáltatókat javasolnak. Sokkal egyszerűbb azonban, ha már eleve olyan generálkivitelezőt választ, amely minden felmerülő feladatot, így a sitt szállítás kivitelezését is képes egyszerűen, gyorsan megoldani.

Otthonkivitelezés, a sokoldalú partner


Csapatunkat a bontási, illetve építési törmelék elszállítás kapcsán is bármikor keresheti!  

Az Otthonkivitelezés egy rendkívül sokszínű, és minden igényt, elvárást kielégítő építőipari vállalkozás. Ennek jegyében szolgáltatásaink széles palettáján megtalálható:

  • generálkivitelezés
  • gépi földmunka
  • szerkezetépítés
  • épületbontás
  • munkagép bérlés
  • külső szigetelés
  • lakásfelújítás
  • sitt elszállítása

Munkatársink és partnervállalkozásaink hosszú évek alatt szerzett szaktudással és munkatapasztalattal felvértezve vágnak neki minden kihívásnak. Csapatunk előtt nincs lehetetlen, az egyedi kívánságok és elképzelések megvalósításában is segítséget nyújtunk. Legyen szó akár konstruktív munkálatokról, akár épületbontásról, ránk mindig számíthat!

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha segítségre van szüksége a sitt elszállítása kapcsán!

+36 20 313 9891

Sitt elszállítása professzionális módon


A különböző épületek bontása során értelemszerűen rengeteg törmelék, hulladék keletkezik, mellyel kezdeni kell valamit. A feleslegessé vált anyagok egy része újrahasznosítható, akár egy új építkezés során, akár a későbbiekben más célokra. Míg az egyéb, korábbi építőelemek már tulajdonképpen semmire sem alkalmasak, ezeket el kell szállítani a rendeltetési helyükre, azaz a szeméttelepre.  A bontási törmelék elszállítása szakszerű módon, sokkal fontosabb, mint az elsőre gondolná.

Tulajdonképpen mi számít építési- és bontási hulladéknak?


Az építési bontási hulladék elszállítása kapcsán először érdemes lehet tisztázni mi is tartozik ebbe a kategóriába, azaz mi számít építési- és bontási hulladéknak. Tulajdonképpen a különféle épületek felhúzása, illetve bontása során keletkező hulladékok átfogó megjelölésére szolgál. Ebben semmi meglepő dolog nincs, azonban a nemzetközi gyakorlat az építési és bontási hulladék több kategóriáját különíti el, melyet a törmelék szállítás, kezelés során is szem előtt kell tartani.

Ezek a kategóriák a:

  • Kitermelt föld: a mélyépítési munkáknál keletkező, természetes eredetű ásványi anyagokból (homok, agyag, kavics, kő vagy kőzetek) álló maradék.
  • Útbontási hulladék: az utak, közterületek építése, bontása során keletkező, szilárd ásványi anyagokból álló hulladék.
  • Építési és bontási hulladék: az épületek, építmények építésekor, részleges vagy teljes bontásakor, felújításakor keletkező, ásványi anyagokat tartalmazó szilárd hulladék (kő, tégla, beton, cserép, gipsz, csempe, homok stb.).
  • Kevert építési hulladék: az épületek, építmények építésekor, részleges vagy teljes bontásakor, felújításakor keletkező szilárd hulladék, amelynek összetételére jellemző az ásványi és nem ásványi eredetű összetevők kevert megjelenése (fa, papír, műanyagok, fémek stb.).

A földmunkák, tereprendezés, épületbontás során keletkető hulladékanyagokat, a sitt elszállítás megkönnyítése végett, rendszerezve kell összegyűjteni, azaz külön szortírozni például a téglát, a betont, a fát, a cserepet stb.. Ezeket konténerekbe gyűjtjük a munkálatok során, így az építési bontási hulladék elszállítása nem okoz különösebb nehézséget. Az elszállított törmeléket pedig a későbbiek folyamán megsemmisítik, vagy újrahasznosítják. 

Építési törmelék elszállítás a környezetvédelem érdekében


Az újrahasznosítás, és így a sitt elszállítás rendeltetésszerű kivitelezése nagyban hozzájárul a környezetvédelemhez és a fenntartható jövőhöz. Egy épület lebontása során rengeteg olyan hulladék keletkezik, amely valamilyen formában újrahasznosítható, például egyes műanyagok, üveg, fémek, faelemek, tégla stb. Sokan nem foglalkoznak ezek rendszerezésével, összegyűjtésével, hiszen plusz időt és energiát igényel, azonban nagyon fontos lenne, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk az újrahasznosításra, hogy csökkentsük a környezetkárosítást, melynek fontos eleme a építési törmelék elszállítása szakszerű módon.

Sitt elszállítás szolgáltatásunkkal biztosítjuk, hogy a bontás után az érintett területen nem marad semmilyen felesleges hulladék, így egy esetleges újabb építkezéshez teljesen megtisztítva hagyjuk a terepet. Ugyan így, építkezések után az építési törmelék elszállítása is szolgáltatásink részét képzi.

sitt elszállítás szolgáltatás
A sitt elszállítása megkerülhetetlen feladat minden bontási munkálat során

Építési törmelék elszállítás és az újrahasznosítási lehetőségek


Az építési hulladék elszállítása azért is fontos, mert ennek újrahasznosítása egyre gyakoribb az építőiparban a fenntartható jövő jegyében. Újabb kutatások azt bizonyítják, hogy az építési célra felhasznált ásványi anyagok mintegy 5-10 %-át meg lehet spórolni az újrahasznosítás eredményeképp megjelent másodlagos nyersanyagoknak köszönhetően. Ezzel együtt természetesen a hulladék mennyisége is kevesebb. Az építési hulladékok másodnyersanyagként történő hasznosításának aránya becslések szerint jelenleg kb. 30%, de ez az arány akár 80% is lehetne megfelelő hulladékgazdálkodás mellett.

Az építési és bontási hulladékok újrahasznosítását megkönnyíti a szakszerű törmelék elszállítás, ugyanis ez csak akkor valósítható meg gazdaságosan, ha a keletkezés és szállítás során nem keveredik össze más hulladékkal, így az előkezelés technikailag könnyebben, gazdaságilag hatékonyabban elvégezhető. A 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó Országos Hulladékgazdálkodási Terv jelentése szerint, az építési-bontási hulladékok elkülönített módon történő átvétele, valamint hasznosítása továbbra is csak igen kis mértékben megoldott hazánkban.

Bontási törmelék elszállítása, ahogy az a törvénykönyvben meg van írva


Az építkezések, bontási munkálatok során keletkezett hulladékok, törmelékek tárolásáról, kezeléséről, és a sitt elszállítás módjáról a 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet határoz, illetve a veszélyes hulladékok kezelését a 225/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelet szabályozza. A veszélyes anyagok listáján számos, a mindennapok során is gyakran használt anyagok is szerepelnek, úgy mint festékanyagok, oldószerek, szigetelőanyagok stb., melyek tárolását és szállítását is meghatározza az említett rendelet. Az építési törmelékek, veszélyes anyagok, azaz a sitt elszállítása az Otthonkivitelezés alapszolgáltatásai közé tartozik, így ha ilyen jellegű problémára keres megoldást, mi állunk rendelkezésére. 

A már említett 225/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelet értelmében, a bontás során, ha veszélyes hulladék keletkezik, akkor a veszélyes bontási törmelék elszállítása biztonságos és környezetszennyezést kizáró szállítására alkalmas járművel, módon és feltételekkel kell, hogy történjen. Fontos azt is megjegyezni, hogy a bontási munkálatokat már eleve úgy kell megtervezni, hogy a lehető legkevesebb mennyiségű veszélyes hulladék keletkezzen. A sitt elszállítása során a szakemberek mellőzése már csak azért sem célszerű, mivel a veszélyes hulladékok tulajdonosát terheli az a kötelesség, hogy elejét vegye a szóban forgó anyagok talajba, levegőbe, felszíni-, vagy felszín alatti vizekbe kerülésének, mivel az súlyos környezeti károkat okozhat. Ugyanakkor, ha ezt profikra bízza, a sitt elszállítás, tárolás miatt sem kell, hogy fájjon a feje.

Szakszerű hulladékgyűjtés

A kisebb-nagyobb, bontási, illetve építési törmelék elszállítás megkönnyítésére a legegyszerűbb módszer a konténerbe való szortírozás. Az építkezési területeken rendszeresen megtalálható konténerek rendelhetők, praktikus megoldást kínálva a sitt szállítás, majd az újrahasznosítás megkönnyítése végett.

A hullámpala, mint veszélyes bontási törmelék elszállítása

Már szó esett róla, hogy a veszélyes anyagok között többnyire a mindennapok során is használt termékeket találhatjuk meg. Ami talán meglepő lehet, hogy a régi hullámpalák is ebbe a kategóriába esnek. Magyarországon a 60-as években terjedt el az azbesztpala, azonban később kiderült, hogy a hozzájuk használt anyag erősen rákkeltő. A hullámpala és síkpala borítású tetőkből nem csak a szakszerűtlen bontás során kerülhetnek akár rákos megbetegedést is okozó azbesztrostok a levegőbe, hanem az elöregedett felületek mindennapos kopása során is. Hazánkban rendkívül gyakori, hogy a régebbi építésű családi házakat síkpala, míg a gazdasági épületeket, melléképületeket hullámpala fedi, sőt gyakran kerítésként is alkalmazzák. Persze az újabb gyártmányokba már nem kerül azbeszt, erről az „NT” („New Technology”) jelöléssel bizonyosodhat meg.

A  225/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelet és a 12/2006. (III. 23.) EüM rendelet részletesen és szigorúan szabályozzák az azbeszttartalmú sitt elszállítás körülményeit.

Kerülje el az illegális hulladéklerakást!

A sitt elszállítása céljából fontos, hogy mindig megbízható és jó referenciával rendelkező cégeket bízzon meg, ugyanis nem ritka, hogy kétes vállalkozások olcsón kínálják a sitt elszállítás lebonyolítását, azonban többet ártanak, mint segítenek. A nem hivatásos fuvarozók sitt elszállítás címszó alatt, gyakran választják egyszerűbb megoldásként az illegális hulladéklerakást, akár természetvédelmi területeken is. Itt meg kell jegyezni azt is, hogy nem csak az illegális hulladéklerakást elkövető megbízottat terhelik a büntetőjogi következmények, de a megbízót is. Méginkább hangsúlyosabb a probléma, ha veszélyes anyagokról is szó van.

Ne kockáztasson, a sitt elszállítás sokkal összetettebb és fontosabb feladat, mint az elsőre látszik. Mindig bízza professzionális szolgáltatókra a sitt elszállítás teljes folyamatát.

Amennyiben úgy dönt, hogy mellettünk teszi le voksát, mindenben segítünk Önnek, ha igényli, így nem csupán a sitt elszállítás megoldásában, hanem a bontás teljes folyamatában az elejétől a végéig. Legyen szó tereprendezésről, gépi földmunkáról, gépi bontásról, vagy bármilyen megbízásról, mindenben igyekszünk a maximumot nyújtani és megfelelni az egyedi, különleges elvárásoknak. Ugyan ez természetesen igaz a generálkivitelezésre is. Nálunk minden szükséges szolgáltatást megtalálhat egy helyen, így nincs szükség arra, hogy bizonyos részfeladatokat más vállalkozókra bízzon. Példának okáért gyakori, hogy egyes cégek repertoárjába nem tartozik bele a sitt elszállítása a bontási munkálatok során, azonban velünk ez is garantálva van.

Építési törmelék elszállítás: kérje Ön is szolgáltatásainkat mindössze néhány kattintással!

Kiválóan felszerelt gépparkunkra és munkatársaink kivételes tudására, tapasztalatára támaszkodva minden kihívással megbirkózunk, még a legnehezebben megközelíthető építési területekről is segítünk a sitt elszállítása során. Magas színvonalú szolgáltatásainkat pedig igyekszünk kedvező árszabással kínálni ügyfeleinknek, hogy minden szempontból elégedetten tekintsenek a közös projektekre.

Ha bármilyen kérdés felmerült volna önben a sitt elszállítás kapcsán, netán szeretné igénybe venni szolgáltatásainkat, nincs más teendője, mint felvenni velünk a kapcsolatot! Kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.

+36 20 313 9891

Széchenyi Terv Plusz
Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása