Hogyan válasszak kivitelezőt?

2020. március 20.
533
0
Hogyan válasszak kivitelezőt?

Minden ember élete egyik legnagyobb célja, hogy saját házában hajtsa álomra a fejét. Mindenkiben él egy kép a számára tökéletes otthonról, melyet saját igényei és ízlése szerint alakíthat, formálhat, melyben ki tud teljesedni, melyben leélheti életét. Amint a tervek és elképzelések szépen lassan megvalósulni látszanak, elkerülhetetlen, hogy olyan építőipari cég kezei közé adjuk a feladatot, melyről biztosan tudjuk, hogy minőségi és hibátlan munkát végez.

Amint a telek megvásárlásra került, a közművek a telken vannak és a tervek is elkészültek, akkor következik egy újabb nehéz döntés. Milyen kivitelezőt válasszak? A cikkben 2 fajta kivitelezési módot fogunk összeshasonlítani, aminek a végére átfogó képet kaphat az előnyökről és a hátrányokról.

Még mielőtt részletesebben belemennénk a téma kivesézésébe, érdemes lefektetni, hogy egy építkezés során melyek az elsődleges szempontok, amiknek teljesülni kell. Az építőipari cégek alapvető feladatai, hogy a vállalt munkát határidőre és a lehető legjobb minőségben elvégezzék. Ez az a két alappillér, amit mindenképp tartaniuk kell. A professzionálisabb építőipari kivitelező cégek azonban már számos egyéb alapszolgáltatást nyújtanak annak érdekében, hogy a végeredmény tényleg az legyen, amit az ügyfél megálmodott. Míg egyes vállalkozások csak a tervezésre, vagy csak a kivitelezésre, vagy a kivitelezés egy-egy részelemére specializálódtak, addig a mi cégünk a legelső tollvonástól a legutolsó cserép felrakásáig vállalja az építkezés kivitelezését. Munkatársaink hosszú évek óta dolgoznak az építőiparban, így nagyban támaszkodunk a magas szakmai tapasztalatainkra és hozzáértésünkre, melyre természetesen garanciát is vállalunk.

Nézzük meg tehát akkor, hogy milyen két alapvető megoldási lehetőség kínálkozik, ha az építőipari cégek repertoárjából szeretne választani.

Generálkivitelező

Természetesen változó, hogy ki milyen megoldási lehetőségeket preferál, így van, aki egyáltalán nem kíván különösebb módon részt venni, vagy felügyelni a munkafolyamatokat, ezért inkább minden feldatatot egy generálkivitelezőre bíz. Ez az alternatíva rendkívül sok előnnyel jár, s ma már építőipari kivitelező cégek csak akkor maradhatnak hosszú távon sikeresek, ha ezt biztosítják is az ügyfeleik számára.

Abban az esetben ha egy (jó) generálkivitelezőt bízunk meg álmaink otthonának elkészítésével, azzal sok időt és energiát spórolhatunk meg. Az ő feladata a munka teljeskörű koordinálása, anyagok beszerzése, alvállalkozók munkájának ellenőrzése. Ebben az esetben egy kézben összpontosul otthonunk építése, ami számos előnnyel jár. Egy emberrel kell a kapcsolatot tartani, aki minden kérdést, amiben dönteni kell összesít, majd egyszerre tálalja a megrendelő felé és a garancia is egy kézben összpontosul. Továbbá nem kell minden részmunkára szakiparost keresni, aggódni hogy másnap látni fogja-e őket, hogy milyen lesz a végeredmény. A különbség igazán itt jön elő. Egy jó generálkivitelező megbízható, bevállt szakember gárdával dolgozik, ezzel rengeteg időt és pénzt tud spórolni, ugyanis egy elrontott munkát sokszor többszörösébe kerül kijavítani, mint elsőre jól megcsinálni. Természetesn a pozitívumok mellett van hátránya is, mégpedig ,hogy mindenképpen drágább árat fogunk kapni egy generálkivitelezőtől, mintha mi szerveznénk az építkezést.

Önerős építkezés

Ha bízik magában, és úgy véli, hogy rendelkezik a kellő szervezőképességgel, és ideje is van arra, hogy összehangolja a munkafolyamatokat, akkor nem feltétlen van szükség generálkivitelezőre, ám a saját dolgát könnyíti azzal, ha az utóbbi lehetőséget választja.   Abban az esetben, ha laikusként vág neki az első építkezésének, akkor mindenképp számoljon azzal, hogy sokkal később fog elkészülni otthona, mintha egy generálkivitelezőt választana. Ebben az esetben valószínűleg összességében olcsóbb árajánlatot fogunk kapni, de mint fentebb említettem ez könnyen sokkal drágábbá is válhat mint egy generálkivitelezővel. Az önerős építkezésnek azonban megvan a maga varázsa. Az otthona épülésénél ott lenni egy csodálatos érzés, ámbár ha nincs szerencséje, könnyen idegőrlő feladattá válhat. Lényegében ezzel a formával nem fizeti meg azt a plusz munkát (szervezés) és idegeskedést, amit egy generálkivitelező átvállal. Abban az esetben, ha megvan a kapcsolati tőke és esetleg valamennyi építési tapasztalat, úgy mindenképpen ezt az építési formát javaslom.

Összegzés

Teljesen mindegy, hogy melyik lehetőség mellett teszi le a voksát, kivitelezőt mindkét esetben kell választani. Először próbáljon az ismerősöktől ajánlást kérni, hátha van, akit tudnak ajánlani. Mindenképpen keressen több kivitelezőt és kérjen árajánlatot. Az ár ugyanakkor nem minden, hiszen gyakori jelenség, hogy egyes vállalkozások túlárazott szolgáltatásokat nyújtanak, míg mások ugyanazt, vagy még jobb minőséget teremtenek kedvezőbb árakért cserébe. Találkozzanak személyesen, nézzék meg a helyszínt, egy alapos szakember nem ad árajánlatot a helyszín megtekintése nélkül. A találkozón kialakul egy benyomás, látjuk, hogy tudunk-e azzal a személlyel akár több hónapon keresztül is dolgozni. Tartson még egy körös találkozót, amiben részletezi az árajánlatot, megbeszélik a kérdéses pontokat, nyugodtan kérje tervezője segítségét. Habár az esetek többségében igen nehéz feladat az előre meghatározott költségvetési keretekhez tartani magát a kivitelezőnek, ez koránt sem lehetetlen feladat. Az ügyfelek számára mindig kényes pont, hogy a korábban tett árajánlatot ne lépjék túl, hiszen ez rengeteg kellemetlenséghez vezethet. A nagy tapasztalattal rendelkező, régóta a szakmában lévő szakemberek és cégek egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal jobban tudnak előre kalkulálni.

 Természetesen ma már rengeteg vállalkozás szolgáltatásai közül választhat, azonban, ahogy arról már említést tettünk érdemes alaposan utána járni, hogy kit is bízunk meg otthonunk megteremtésére. Fontos ugyanakkor más szempontokat is szem előtt tartani, és meggyőződni arról, hogy valóban hivatásos és professzionális építőipari cégek szolgáltatásaival állunk szemben, hiszen egyre gyakrabban történnek csalások és visszaélések.

Tekintsen meg referenciaépületet és menjen ki a potenciális kivitelezőjének jelenleg folyó építkezésére, beszéljen korábbi megrendelőivel. Ezek alapján egy átfogó képet fog kapni és könnyedén fog dönteni. Általában nem a legolcsóbb a legjobb döntés, ez az építőiparban egy örökérvényű szabály.

Amennyiben Ön is épp kivitelező céget keres, nálunk garantáltan jó helyen jár. Nézze meg referencialistánkat, szolgáltatásainkat, s vegye fel velünk a kapcsolatot, ha bárminemű kérdése van. Munkatársaink készségesen állnak rendelkezésére, hogy megvalósíthassa álmait.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!