A bontás speciális esetei

2021. március 30.
339
A bontás speciális esetei

Az épületbontás az építőipar egy különleges műfaja, s elsőre talán úgy tűnhet, hogy a bontás csupán gyerekjáték, hiszen rombolni bárki tud. Azonban ez koránt sem így van, hiszen a precíz előzetes tervezés és gondos munkavégzés itt sem elhanyagolandó. Az épületbontás megkezdése előtt érdemes utánajárni, hogy a tervezett munkavégzés nem ütközik-e valamilyen jogszabályba, esetleg engedélyköteles-e a bontás, vagy, hogy keletkezik-e veszélyes hulladék. A következő cikkben az épületbontás néhány speciális esetét vesszük górcső alá.  

Épületbontási terv


Mielőtt bármilyen bontási munkálathoz hozzálátna, meg kell győződni arról, hogy az adott építmény, épület az illetékes hatóság engedélye nélkül is bontható-e. A 312/2012. (XI. 8.) kormányrendelet értelmében az épületek bontása esetén, a munkálatokra épület bontási engedély igénylése kötelező, ha az adott épület a helyi építészeti örökségvédelem részét képzi, műemlékvédelem alatt áll, vagy ha olyan épületsorról van szó, ahol a házak össze vannak építve, mint például az ikerházak, sorházak. Ha a bontani kívánt épület, mint például egy szabadon álló családi ház nem esik bele ezekbe a kategóriákba, melyet a rendelet felsorol, akkor a munka bármikor, szabadon elvégezhető. Az épületbontási terv pedig akkor jön képbe, ha engedélyköteles bontásról beszélünk, ugyanis ilyen esetekben a tervet a Magyar Építész Kamaránál jogosultsággal rendelkező építész tervező készíti el, amely alapján a munkát végezni kell. 

Veszélyes bontási hulladék kezelése


Az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól a 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet határoz, melyben az építési és bontási hulladékok csoportosítása az l. számú melléklet szerint történik, azonban az építési és bontási tevékenység során keletkező veszélyes hulladék kezelésére külön jogszabályokban foglaltak az irányadók, konkrétan a 225/2015. (VIII. 7.) Korm. rendeletben olvashatunk erről.

Az építőipari hulladékok javarészt szilárd, nem veszélyes hulladékok kategóriájába sorolhatók, ám gyakran itt is felhasználásra kerülnek, vagy épp termelődnek veszélyes hulladékok. A nem hasznosított bontási hulladék elszállíttatásáról gondoskodni kell, s ilyenkor jön képbe olyan vállalkozás megbízása, mely nemcsak a bontási munkálatok elvégzését, de a sitt elszállítását is vállalja.

az otthonkivitelezés csapata jártas ezekben a munkálatokban is
A precíz tervezés nem csak az építésnek, de az épületbontásnak is fontos mozzanata

Az építőiparban számos olyan anyag és termék felhasználásra kerül, melyek kifejezetten veszélyesek lehetnek a környezetre és az emberre egyaránt, így ezek veszélyes hulladéknak minősülnek. A leggyakoribb veszélyes anyagok többek között az oldószerek, festékek, különböző konzerválóanyagok a faszerkezetekhez, szigetelőanyagok stb.. Ezek kategóriájukat tekintve lehetnek tűz-, vagy robbanásveszélyesek, vagy toxikológiai hatásúak, pl.: maró, mérgező, rákkeltő anyagok. A fentebb már idézett 225/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelet értelmében, ha a bontás során veszélyes hulladék keletkezik, akkor a veszélyes hulladék szállítását biztonságos és környezetszennyezést kizáró szállítására alkalmas járművel, módon és feltételekkel kell végezni. Emellett a bontást előre úgy kell megtervezni, hogy minél kevesebb veszélyes hulladék keletkezzen, illetve kezelése a munka-egészségügyi és munkabiztonsági szabályok maradéktalan betartásával történjen.
A veszélyes hulladék birtokosának feladata annak megakadályozása, hogy a bontás során a hulladék a talajba, levegőbe, felszíni-, vagy felszín alatti vizekbe kerüljön, hiszen ez rendkívül környezetkárosító hatást gyakorolhat. Ehelyett gondoskodnia kell annak biztonságos tárolásáról, amíg azt a kezelő át nem veszi.

Mind a bontási terv elkészítése, mind pedig a veszélyes hulladékok kezelése és szállítása olyan speciális feladat, melyet csak szakavatott és megfelelő végzettséggel, valamint tapasztalattal rendelkező személyek, vállalkozások láthatnak el. Példának okáért bontási tervet csak olyan építészmérnök készíthet, aki tagja Magyar Építész Kamarának, s csak professzionális építőipari vállalkozások rendelkeznek megfelelő eszközökkel a veszélyes hulladékok elszállítására. 

Válasszon minket, ha épületbontásra kerül a sor, hiszen kollégáink az építőipar minden területén, hatalmas szakmai tapasztalattal a birtokukban, színvonalas és megbízható munkát végeznek, melyre garanciát is biztosítunk, betartható határidőkkel dolgozunk, emellett az építési törmelék elszállítását is ránk bízhatja. 

Kapcsolatfelvétel

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!